Cukor by mal byť prvou položkou, ktorú zo svojho jedálnička odstráni zdravý človek, hlavne športovec. Ale viete ako a čím ho nahradiť? Ak hovoríme o prírodných alternatívach bieleho cukru, nesmieme v žiadnom prípade zabudnúť na med. Med skvelo nahradí cukor a naviac má veľa zdravotných výhod. Ďalšie možné alternatívy klasického bieleho cukru môžu byť stévia, trstinový cukor, kokosový cukor alebo javorový sirup. Existuje veľké množstvo zdravých dochucovadiel, ktoré vám z jedla spravia gurmánsky zážitok. Napríklad miso pasta zo sójových bôbov, sójové omáčky alebo zdravé varianty bujónov, ktoré neobsahujú glutamát sodný. Nesmieme zabúdať na korenie. Korenie je jedným z najpoužívanejších a najobľúbenejších korení po celom svete. Použitie korenia v kuchyni môže byť rôzne, ochutí akékoľvek pokrmy. Využíva sa hlavne pri príprave omáčok, polievok, mäsa, zeleninových jedál a šalátov.